29.3.11

M6ned asjad.

M6tlesin siis m6ned asjad kirja panna, mis siin minu arvates teistmoodi on kui Eestis.
Just need mis mulle silma on jäänud:

*P6him6tteliselt k6igil on siis n6udepesumasin. Igatahes igas majas kus mina käinud olen, on olnud.

*Kui keegi minu vanune mu vanuse kohta kysib ja ma talle vastan, siis järgi tuleb kohe kysimus. 94 jah? Sellega m6tlevad nad synniaastat.. 1994. Minu jaoks v6ttis natuke aega enne kui mulle j6udis kohale et nad synniaastast räägivad.
Ja seda kasutavad nad väga paljud. Näiteks "Korvpallis, mängisime 97ndate vastu" Nii et synniaasta on 6ige vanuse alus.

*Kuupäevadest on alati nädalatega. Näiteks, kontrolltöö on meil nädal 14. Ma ei tea kunagi mitmes nädal käimas on ja milline millal tuleb. See on yks k6ige raskemaid asju et ära harjuda minuarust..Ja siiamaani ma ei tea neid nädalaid.

*V6ib-olla olen seda enne juba kirjutanud, aga see kui sa koolis tundi hiljaks jääd ei ole mingi eriline probleem. Ja tunnist väljasa v6id käia nii palju kui tahad. Ja isegi kui k6ht läheb tyhjaks pole probleemi. Mine osta vahetunni ajal kooli kohvikust kooki ja tunni ajal saad k6hu ilusti täis syya. Ja see on täiesti lubatud.
Vähemalt ei pea siin koolis olles koriseva k6huga tunnis istuma pärastl6unatel. :D

*Kui yle tee lähed, siis p6him6tteliselt K6IK k6nnivad nagu teod. Ja ma olen ainuke, kellel on mingi imelik komme, et äkki autojuht tahab edasi s6ita. Läheks ehk kiiremini yle.
Ja muidugi autod peatuvad siin ylekäigu radade ees rohkem kui Eestis. Iga auto jääb seisma, aga minul on ikka see refleks et ise enne seisma jääda, ja vaadata kas auto ikka peatub.

*Kui Eestis on ikka näiteks koolis(igatahes meie koolis oli) et leib on see mida peab toidu k6rvale sööma, siis siin on selleks näkileib. Mida on kooli sööklas massides ja v6iga on see päris hea.

*FIKA on väga tähtis asi Rootsis. Ma arvan, et kui Eestisse tagasi tulen pean seda jätkama. P6him6tteliselt on see, nagu kohvipaus. Ainult et tavaliselt mitte nii palju kohvi joomiseks. Rohkem ikka erinevad koogid, kuklid jms head. Kaneelirullid..mmm. Näiteks iga kord kui me kooriga kontserdit teeme on alati isegi kuulutusel, et l6pus fika. See lihtsalt nii tähtis. :D

*Elu yldiselt käib siin aeglasemalt ja rahulikumalt. Näiteks poes, kui maksma lähed nad panevad su asju kilekottii lihtsalt niiii aeglaselt. Seda sain just k6ige suuremalt v6rrelda sellega, kui Saksamaal käies myya mu asjad ylihelikiirusel kotti pani ja mulle andis. See oli lihtsalt 10000korda kiirem kui siin. P6hiline ongi, V6ta vabalt/rahulikult. Kuigi rootsi keeles k6lab see tunduvalt paremini: Ta det lungt.

Hetkel ei tule rohkem meelde, aga olen kindel et neid asju on tunduvalt rohkem.
Aga jah,
Ta det lungt ;)

3 comments:

  1. Ma n6ustun sinuga iga asja puhul. :) Man kan inte leva utan fika. Det går inte.

    ReplyDelete
  2. T6si. Peame Eestis ka fika traditsiooni tekitama. :D

    ReplyDelete
  3. Tere kallis kaas YFU-lane, olen Cathery Taro, Tallinna Ühisgümnaasiumi 11. klassist ning olen hetkel koostamas uurimistööd õpilasvahetuse sponsorluse kohta. Loodan väga, et leiate oma tihedas graafikus 10-15 minutit, et allpool esitatud küsimustele mõttega vastata. Tänan teid põhjalike vastuste eest!

    Link:
    http://freeonlinesurveys.com/s.asp?sid=71cxtksnqxsoxur11055

    ReplyDelete